Volisyon Psikoloji - Çorum Psikolog.

İletişim Bilgilerimiz

AGORAFOBİ

images

AGORAFOBİ

Dışarı Çıkma Korkusu

AGORAFOBİ



Kişide kaygı belirtilerinin oluştuğu anda kaçmanın ya da yardım almanın zor olduğu durumlar karşısında yaşadığı kaygı durumudur. Tek başına evin dışında olma, toplu taşım araçlarını kullanma, otoparklar ve pazar alanları gibi açık alanlarda kişinin yaşadığı kaygı biçimidir. Sadece açık alanlarda yaşanmamakla birlikte sinema, tiyatro ve alışveriş merkezleri gibi kapalı yerlerde de agorafobi belirtileri görünmektedir. .

 

Agorafobisi olan bireyler bulundukları bu ortamlarda kendilerinin yetersiz kalınacağı, utanç verici ya da panik benzeri belirtiler gösterileceği ile ilgili aşırı ve belirgin korku ve kaygı duymaktalardır. Kalabalık yerlerde ve kamusal alanlarda olmaktan kaygılanır ve kişiler evlerinden hiç çıkmayabilirler.

 

Kaygı belirtileri oluştuğunda kaçmanın güç olması nedeniyle kalabalık ortamlar agorafobisi olan kişiler için çok rahatsızlık verici olabilir. Kaygı verici durumlar sürekli korku ya da endişeye yol açmaktadır. Kişi kaygı veren durumlardan kaçınacak ya da eşlik edebilecek birinin varlığına ihtiyaç duyacaktır.